Onze maandelijks bijdrage van voedingscoach Marleen de Hollander gaat dit keer over honing! 

28 juni 2021

Lokale Honing – goed voor je gezondheid!
 
Honing is een prachtig natuurproduct dat bijen met behulp van nectar produceren. Een deel van de honing gebruikt de bij zelf voor zijn energie. De rest wordt opgeslagen in een honingraat. In deze raten voegen jonge werkbijen enzymen toe. De imker haalt deze honing vervolgens uit de honingraten voor onze consumptie.

Om voordeel te halen uit alle gezonde eigenschappen van honing, gaan we uit van de ruwe & biologische vorm. Dit betekent dat honing niet is bewerkt en dat de imker geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen heeft gebruikt. In Nederland wordt dit gecontroleerd en dient dit op het etiket te staan.

Honing uit de reguliere supermarkten is verhit geweest en komt vaak uit Oostelijke landen. Deze honing kent in de regel de gezondheidsvoordelen niet en kan als zoetstof gebruikt worden.

Ruwe honing bevat diverse goede stoffen voor ons lijf,  zoals sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren. Door deze stoffen kunnen specifieke gezondheidsvoordelen aan deze honing worden toegeschreven:

HONING

  • Is goed voor je darmen. Honing houdt je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
  • Kan roos en een jeukende hoofdhuid verminderen.
  • Helpt tegen keelpijn. De eigenschappen in honing verzachten de keel en steriliseren bacteriën.
  • Werkt als energie boost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten).
  • Werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop.
  • Werkt als hartversterker, doordat de doorstroming van de hartspieren verbetert.
  • Verbetert de weerstand.


Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat specifiek lokale ruwe honing hooikoortsklachten kan verminderen.  De stuifmeelpollen die in deze honing zitten komen uit jouw eigen omgeving, zo kan je lichaam langzaam wennen en is er minder reactie tijdens het hooikoortsseizoen


Ten slotte: Honing is en blijft een zoetstof, overdrijf het gebruik dus niet.
Je kunt Marleen vinden via www.holistischbinnenveld.nl en voor een gratis online sessie over gezonde leefstijl op dinsdag 29 februari 19:30 – 21:00 kun je je aanmelden via www.gelucsmomenten.com

© 2021 Streekwinkel de Lingegaerdt

Openingstijden

Maandag van 13:00 - 18:00 uur
Dinsdag t/m vrijdag van 9:00 - 18:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 17:00 uur

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze winkel

Aanmelden
Contact

Streekwinkel De Lingegeardt
Grote Molenstraat 116
6661 NG Elst

info@streekwinkeldelingegaerdt.nl
www.streekwinkeldelingegaerdt.nl